torsdag 30 september 2010

Fiskgratäng

På begäran så kommer här receptet på fiskgratängen.

För 4 personer
400 g torsk eller annan fisk
4 msk smör
4 msk riven ost
1 äggula
salt, peppar
3 dl vispgrädde
1 dl torrt vitt vin
(räkor)
riven ost till gratineringen

1. Koka upp vitt vin med en fiskbuljong tärning.

2. Koka upp vispgrädden och låt den långsamt sjuda.
Tjockna på svag värme

3. Lägg fileérna i en välsmord eldfast form. Krydda fisken lätt.
Om man vill ha räkor kan man lägga på dom nu.

4. Blanda smör, ost och äggula till en kräm som läggs ut på fisken.
Vispa ner det hopkokta vinet i den varma grädden och slå på den
över fisken i formen. Skulle inte såsen täcka helt kan den drygas
ut med något mer vin eller grädde.

5. Fördela mild riven ost över hela ytan och gratinera rätten i 200 grader ugn
ca 20-25 min. Höj ugnsvärmen de sista 5 min. Och låt ytan bli gyllenbrun.

Lycka till! =)

Inga kommentarer: